Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Mozzarelle z Włoch – dlaczego tak smakują

Chyba każdy miłośnik kuchni włoskiej słyszał o mozzarelli. Żadna w zasadzie pizza bez tego sera się nie obejdzie, ale jest on wykorzystywany również jako składnik wielu innych potraw. W sklepach spożywczych można oczywiście kupić produkty nieco przypominające włoskie oryginały, lecz tak naprawdę jest im do nich naprawdę daleko.

Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w postaci zanurzonych w serwatce kulek. Ma miękką konsystencję i cechuje się delikatnym smakiem. Po roztopieniu jest mocno ciągliwa, przez co smakuje wyśmienicie na pizzy i innych ciepłych potrawach. Ale rzecz jasna ją można też jeść bez ogrzania, na przykład jako dodatek do sałatek. Dla jakości mozzarelli niezwykle istotne są rzecz jasna składniki, ale też sposób w jaki się ją przyrządza. Teoretycznie nie jest on trudny, ale wszystkie szczegóły i niuanse sprawiają, że koniec końców ser zyskuje swój wyjątkowy smak.

Klasyczna mozzarella produkowana jest przede wszystkim z mleka krowiego, ale Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której używane jest mleko bawole. Jeszcze jakiś czas temu ten rodzaj sera nie cieszył się specjalnym uznaniem, także z powodu problemów z przechowywaniem. Lecz powoli przekonywać zaczął niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od normalnego. Różnice te biorą się z tego, że bawole mleko posiada dużo więcej tłuszczu, co mocno wpływa na doznania kulinarne. Sam ser jest trochę kwaśny, lecz równocześnie smaczny, ma też sporo zdrowotnych właściwości.

Bardzo oryginalnie smakuje także mozzarella burrata, która zaczyna być dopiero popularna wśród naszych konsumentów. Przeważnie produkuje się ją z krowiego mleka, ale z odrobiną śmietany. To zapewnia lekki posmak masła, od którego zresztą wywodzi się oryginalna nazwa. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, ale posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym sklepie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeżeli ktoś będzie chciał taki zakupić, to powinien znaleźć jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
  • 10/02/2023