Czemu włoskie sery mozzarella cieszą się taką popularnością
Z pewnością każdy z nas kojarzy doskonale śnieżnobiałe kulki z sera w charakterystycznej zalewie. Tym serem jest mozzarella, która uważana jest przez wielu za jeden z najsmaczniejszych gatunków. A na pewno bardzo zdrowych, gdyż mozzarella włoska z uwagi na metodę wytwarzania posiada w swoim składzie wiele cennych odżywczych składników. Nie ma też tak dużo tłuszczu jak inne gatunki, dlatego też powodu spożywana być może nawet przez osoby będące na diecie, szczególnie w odmianie light. A ser ten można jeść na różne sposoby.
Świetnie się sprawdza jako składnik sałatek, zwłaszcza z dodatkiem pomidorów i ziół. Lecz doskonale znają ją też miłośnicy prawdziwej pizzy z Włoch, ponieważ topi się bardzo dobrze i jeszcze lepiej smakuje po tym roztopieniu. Ten gatunek sera wywodzi się z Włoch, gdzie wytwarzany był na początku z mleka bawolic.
Ta tradycja utrzymywana jest w dalszym ciągu, ponieważ w paru włoskich regionach jest wytwarzana mozzarella buffala, posiadająca w swoim składzie jedynie mleko pochodzące od bawołów. Ze względu na to, że mleko to ma w sobie więcej tłuszczu niż krowie, to smak sera buffala jest dość delikatny, a równocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, jakie najczęściej można obecnie spotkać w sklepach, wytwarzane są z mleka krowiego, i mają formę różnej wielkości kulek. Jeśli do tych kulek w trakcie wytwarzania zostanie dodana niewielka ilość śmietany, to powstanie kolejny pyszny gatunek to znaczy mozzarella burrata. Jeśli ktoś będzie zainteresowany jej spróbowaniem, to zapewne ją dostanie w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+