Krótki opis popularnych gatunków sera mozzarella
Wielbiciele potraw z Włoch doskonale wiedzą, że ich końcowy smak w dużym stopniu jest zależny od zastosowanych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie będą pochodziły z dużych fabryk i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez niedużych, lokalnych przedsiębiorców. Rzecz jasna według tradycyjnych przepisów, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Również to dotyczy mozzarelli, które w wielu przepisach są niezastąpione i niezbędne, w tym uwielbianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser jest oczywiście produkowany w wielu krajach, ale przeważnie będzie mu daleko do oryginalnego. Bierze się to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak również pilnie strzeżonych tajemnic tworzenia. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Najczęściej posiada ona formę niewielkich, spłaszczonych kulek, znajdujących się w serwatce. Smak tej mozzarelli jest delikatny i łagodny, a podczas rozrywania tworzą się charakterystyczne strzępienia.
Świetnie się sprawdza w formie dodatku do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeśli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Przez większą zawartość tłuszczu ten rodzaj sera ma nieco głębszy, lekko kwaskowy smak. Za to mozzarella burrata jest niezwykle delikatna i maślana, będzie to zawdzięczać to niewielkiej zawartości śmietanki, jaka się znajduje w charakterystycznej kieszonce.
+Tekst Sponsorowany+