Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są podstawowe odmiany i rodzaje mozzarelli z Włoch

Przeglądając sklepowe półki bez żadnego problemu można zauważyć na nich nieduże woreczki, w jakich umieszczone są kulki sera w zalewie. Serem tym jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. W pierwszej kolejności na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa użyte do produkcji mleko. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, to znaczy mozzarella fior di latte.

Jest ona produkowana wyłącznie w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces produkowania jest długi i bardzo precyzyjny, lecz dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkową jakość produktu końcowego. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkcji kolejnego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawolic. Posiada on znacznie więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Mozzarella buffala bowiem jest dużo bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa.

Zawiera także sporo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety. Coraz większą popularnością wśród wielbicieli włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z krowiego mleka, ale w trochę inny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niewielką kieszonkę, do jakiej wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po rozkrojeniu mozzarella burrata ma płynniejszą konsystencję, a jednocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
  • 03/01/2024