Czemu włoskie mozzarelle cieszą się takim powodzeniem
Chyba niewiele jest osób, którym nie będzie smakować gorąca pizza, w której jednym z głównych składników jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera jest aktualnie bardzo popularny, sprawdza się też bardzo dobrze w formie dodatku do wielu innych potraw, sałatek czy zwyczajnie na kanapki. Tradycyjną mozzarellę robi się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Jej smak jest delikatny i kremowy, a sam ser ma mocno sprężystą, charakterystyczną konsystencję.
Sprzedawany jest on z reguły w formie spłaszczonych kulek o kilku centymetrowej średnicy. Bardzo podobnie będzie wyglądać inna popularna odmiana tego sera, a mianowicie mozzarella burrata. Pomimo tego że wygląda identycznie, to kulki w środku są wypełnione maślaną masą. Jest to rezultatem metody wytwarzania, podczas jakiego do przygotowanych woreczków wlewana jest porcja śmietanki, zapewniającej ten charakterystyczny aromat. Opisywane dotychczas sery były produkowane z mleka krowiego, ale to nie jest jedyne, które Włosi stosują.
Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, powstająca na bazie mleka bawołów hodowlanych. To mleko cechuje większą zawartością tłuszczu, a z kolei to ma przełożenie na lekko kwaskowy smak. Lecz mimo tego ten gatunek sera jest bardzo smaczny i ma wielu swoich miłośników. Rodzajów włoskiej mozzarelli jeszcze kilka jest, jeśli ktoś chciałby ich poszukać, to może sprawdzić na przykład któryś ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+